Airstream eStream Concept: 242 pk aan je trekhaak

08-02-2022 Redactie

Airstream eStream Concept: 242 pk aan je trekhaak

Airstream eStream Concept: 242 pk aan je trekhaak

Airstream, de Amerikaanse producent van die iconische caravans uit hoogglans aluminium, introduceerde op de RV SuperShow 2022 in Florida een opvallend concept genaamd Airstream eStream Travel Trailer. Net als de E-Coco caravan die het Duitse Dethleffs enige tijd geleden liet zien, is ook deze eStream voorzien van een eigen elektrische aandrijving om een trekauto op batterijen te ontzien zodat de actieradius werkbaar blijft.

eStream1

De overeenkomst tussen de eStream en een soortgelijk idee in Dethleffs E-Coco, is niet verwonderlijk. Dethleffs maakt onderdeel uit van de Erwin Hymer Groep, en die bevindt zich sinds een paar jaar weer onder de paraplu van het Amerikaanse Thor Industries. Airstream is een label van Thor en kan dus gebruik maken van de kennis en ervaring die met de aandrijflijn en bijbehorende technologie van de E-Coco is opgedaan. Die kennis is door ZF Friedrichshafen ontwikkeld en in praktijk gebracht. Met de Nürburgring in het achterhoofd heeft de tuner van ZF er maar meteen 242 paardenkrachten van gemaakt.  De caravan is daarvoor voorzien van twee elektromotoren, die ieder 121 pk leveren en de benodigde energie putten uit een 80 kWh accupakket.

eStream1

Communicatie tussen caravan en trekauto

Het systeem ontlast de auto door aan te drijven zodra de kracht op de trekhaak dat aangeeft. Met het afremmen zorgen de motoren voor het terugwinnen van energie waarmee de accu’s worden geladen. Josef Hjelmaker, Thor Industries Chief Innovation Officer: “Onze gepatenteerde technologie pakt van elektrische voertuigen het vakantieprobleem aan: de beperkte actieradius. Studies hebben aangetoond dat elektrische voertuigen een behoorlijk verlies aan actieradius hebben, ook bij het trekken van een kleine trailer of teardrop. De technologie die we hebben ontwikkeld zet een gesynchroniseerde relatie tussen de aanhanger en het trekkende voertuig neer, waardoor de aanhanger in samenwerking met het trekkende voertuig meewerkt en er minder trekkracht van de auto nodig is. Dit verbetert de actieradius van de combinatie in hoge mate. Van de caravan hebben we eigenlijk een elektrisch voertuig gemaakt.”

eStream1

Off-Grid

Het grote accupakket van de eStream geeft nog een ander voordeel. De nieuwe Airstream is namelijk ook een prima off-grid caravan. Het vermogen om de caravan te verwarmen, een koelkast te laten draaien of te verlichten valt in het niet bij wat de aandrijving gebruikt. Ook is de eStream nog uitgerust met 900 watt aan zonnepanelen waarmee de accu’s ook in stilstand en zonder walstroom worden opgeladen zodat er tot twee weken zonder stroom gekampeerd kan worden.

eStream1

Connectiviteit

De eStream maakt gebruik van slimme connectiviteit. Hiermee is het mogelijk is om op afstand alle systemen van de caravan te controleren. Ook is de reis te plannen met behulp van digitale tools die de actieradius optimaliseren en als ondersteuning van de navigatie dient.

eStream1

Concept

Wanneer iets een concept heet is het natuurlijk de vraag of de eStream ook in productie gaat. Aantrekkelijk is het allemaal wel. Het uiterlijk is opvallend en tijdloos. Het gewicht aan de trekhaak is nauwelijks omdat de caravan zelf rijdt. En er is altijd voldoende elektriciteit om de woonfaciliteiten van stroom te voorzien. En dan is er ook nog de manoeuvreerstand. Dit zorgt ervoor dat je de caravan eenvoudig op zijn plek kan zetten. In de Move-modus kan de caravan met een app alle kanten op worden gestuurd.

Meer informatie: www.airstream.com/air-lab/concepts/estream

Op zoek naar een airstream caravan? Kijk dan eens op www.camperscaravans.nl of op www.caravanstekoop.nl