Knaus Yaseo

14-10-2023 Redactie

Knaus Yaseo

Knaus Yaseo

De Knaus Yaseo: een nieuwe generatie caravans voor het elektrische tijdperk

Met steeds meer elektrische (trek)auto’s op de weg ontstaat als vanzelf de vraag naar een caravan die daar op inspeelt. Knaus heeft een antwoord op die vraag met de Yaseo. Een lekker lichte caravan met een gunstige Cw waarde, die daarmee rangevriendelijk is voor elektrische auto’s. Knaus toont de beide Yaseo modellen op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht, een goede gelegenheid om kennis te maken met een vernuftig interieur, zowel in vorm als functie.

 

knaus yaseo

Duurzaamheid is een ander aspect wat bij de Yaseo modellen een grote rol speelt. Dat uit zich als eerste in een gasloze opzet. De Yaseo is volledig elektrisch, alle apparatuur werkt op 230 volt. Niet alleen koken op een dubbele inductieplaat, ook de 150L koelkast en de verwarming of verkoeling met een Dometic Freshwell 3000 bankairco, werken elektrisch. Om dat van stroom te voorzien kan met de Yaseo aan het net van de camping of aangesloten worden op de trekauto, mits deze een V2L aansluiting heeft. Handig wanneer je off grid staat. 

Vooralsnog zal Knaus de nieuwe Yaseo in twee indelingen introduceren, de 340PX en de 500DK. Beide hebben aan de achterzijde een vernieuwd ontwerp van de Knaus katachtige-achterlichten, die zijn nu 25% kleiner, wegen minder en nemen minder ruimte in. Volledig LED uiteraard, voor optimale zichtbaarheid. Het lichte gewicht, de Yaseo 500DK weegt rijklaar 1150kg, komt voort uit het lichtgewicht, multifunctionele meubilair en het ontbreken van een gasinstallatie. Met de volledig nieuw uitgewerkte en de slechts 2.20m brede opbouw, vermindert dit het oppervlak vooraan met 14 % in vergelijking met gewone caravans. Dat zorgt voor aanzienlijk minder luchtweerstand en mede dankzij het lichte gewicht, voor een grotere actieradius van elektrische voertuigen. Het nieuwe ontwerp staat de Yaseo verder goed. De vrij scherpe lijnen lijken goed aan te sluiten op bijvoorbeeld het design van de Volkswagen ID modellen.

 

De Knaus Yaseo modellen onderscheiden zich daarnaast met vernieuwende indelingen en slimme oplossingen. De Yaseo 500DK heeft een riant bed van 1.6 x 2.0m dat eenvoudig uit de wand kan worden geklapt. Onder dit bed is opbergruimte. Opnieuw opmaken is niet nodig en indien niet in gebruik, ontstaat er een face to face zitgroep. Aan de andere zijde is er ruimte voor een extra luie lounge of een speelhoek voor je kinderen. Het vormt tevens het derde vaste bed, om te bouwen tot een volwaardig tweepersoons Frans bed van 1.30 bij 2.0m. 

Een ander voorbeeld van hoe Knaus de ruimte in deze caravans optimaal benut is de badkamer. Deze bevind zich in de 500DK naast de lounge. Zolang je geen douche nodig hebt, Is er een goed bruikbare afgesloten toiletruimte met een kastje, spiegel en een wasbakje. Door een kussen van de loungebank weg te nemen echter schuift er een stuk bank weg om de badkamer dubbel zo groot te maken, inclusief waterdichte vloer met een afvoer. De 500DK beschikt over 3 vaste slaapplaatsen die uit te breiden zijn naar 5 met de uitbouw van het vaste enkele bed en een extra opklapbed boven de lounge.

Daarnaast heeft de Yaseo een slimme bergruimte voor het vervoer van fietsen of andere outdoor spullen. Met het bed opgeklapt en een deel van de banken weggeschoven ontstaat een garage die in een flinke camper niet zou misstaan. Toegankelijk gemaakt met aan beide kanten een deur waar eenvoudig een fiets doorheen kan. 

Yaseo 340PX

De Yaseo 340 PX heeft dezelfde innovatieve sfeer maar is met een binnenlengte van 3.48m een compacter model met nog steeds alle mogelijkheden voor een comfortabel verblijf voor twee personen. Er is een keuken aan de voorzijde, de koelkast in dit model heeft een inhoud van 96 liter. Naast de keuken is de natte cel geplaatst. Voor een toilet biedt de ruimte alle comfort. Met een beetje improvisatie kun je er ook douchen want er is een vloer met een afvoer.  Een slide out is er echter niet waardoor het enigszins krap is om er uitgebreid een aria te zingen onder een regendouche. 

Aan de achterkant vind je een ruime zithoek en optioneel extra opbergruimte onder de banken. Net als de 500DK heeft de 340PX een bed van 1.60 bij 2.0m dat eenvoudig uit de wand kan worden geklapt. 

Met de Yaseo modellen neemt Knaus een voorproefje op de nabije toekomst. Het moment waarop fossiel rijden klaar is en er gerekend moet worden met de beperkte actieradius van een elektrische trekauto, komt rap dichterbij. Aerodynamica en gewicht zijn daarmee ineens veel belangrijker geworden. Maar met een auto op diesel of benzine heeft een Yaseo ook zin. Brandstof is kostbaar dus wat je kunt besparen met een efficiënte caravan is altijd mooi meegenomen.

Yaseo 340 PX

Slaapplaatsen: 2

Totale lengte opbouw: 348 cm

Totale buitenbreedte: 220 cm

Totale binnenbreedte: 204 cm

Buitenhoogte: 260 cm

Binnenhoogte: 196 cm

Rijklaar gewicht: 905 kg

Prijs: vanaf € 24.230,-

Yaseo 500DK

Slaapplaatsen: 3 – 5

Totale opbouwlengte: 528 cm

Totale buitenbreedte: 220 cm

Totale binnenbreedte: 204 cm

Buitenhoogte: 260 cm

Binnenhoogte: 196 cm

Rijklaar gewicht: 1.150 kg

Prijs: vanaf € 30.840,-

Meer informatie: www.knaus-yaseo.com